e-Safety

e-Safety

e-Safety Politikamız ve Okulumuzdaki Uygulamalarımız

25.01.2023 213

E-SAFETY / E-GÜVENLİK POLİTİKA VE UYGULAMALARIMIZ

 

Kartal Anadolu Lisesi olarak okulumuzda okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve tüm diğer paydaşlarımızla kurduğumuz her türlü elektronik iletişim kaynaklarında günümüzün dijital gereksinimlerini dikkate alarak tüm ilgililerin korunması ve muhtemel olumsuzlukları yaşamaması için tedbirler alıyoruz. 

Okulumuz internet sitesi, sosyal medya hesapları ve eğitim öğretimle ilgili içeriklerin kullanıldığı akıllı tahta ve diğer tüm kanallarda e-güvenlik temel bir konu olarak dikkate alınmaktadır. Okulumuzun internet alt yapısı MEB tarafından sağlanmakta olup güvenli internet için tüm önlemleri içermektedir. Bunun yanı sıra aşağıda yer alan uygulamalara yer vermekteyiz.

 Tüm öğretmenlerimiz okulun resmi işlemlerinde kendi kişisel şifrelerini kullanmaktadırlar. Kullandıkları bilgisayarların güvenliği kişisel sorumlulukları altındadır.

Okulun internet güvenliği hakkındaki prosedürlerini bilmektedirler ve bunlara katkı sağlarlar.

Sınıflarımızdaki akıllı tahtalar yine öğretmenlerin kişisel kullanımları için ayarlanmış olup tahtanın bir açılış kilidi vardır.

Öğrencilerimiz resimleri, video kayıtları vb. diğer elektronik içerikleri velilerinin yazılı izni olmadan paylaşılmamaktadır. Bu konu ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığımızın Okullarda Sosyal Medyanın Kullanılmasına dair MEB 2017/12 Genelgesi kapsamında hareket edilmektedir.

Öğrencilerimize teknolojinin ve sosyal medyanın kullanımı konusunda uygun güvenlik yaklaşımları hakkında bilgiler verilmektedir.

Velilerimiz yine e-güvenlik ile ilgili konularda seminer almakta ve bilgilendirilmektedir.

Okulda öğrencilerin cep telefonu kullanımı sınırlandırılmıştır. MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Bilişim Araçları; Ses ve görüntü kaydı yapma özelliği olan cep telefonu, kamera, tablet, bilgisayar, akıllı saat ve benzeri araçlar şeklinde tanımlanmıştır. Öğrencilerimizin bilişim araçlarını ve sosyal medyayı kişisel, toplumsal ve eğitsel yararlar doğrultusunda kullanmaları beklenmektedir ve eğitim ortamlarına bilişim araçlarıyla girmemeleri esastır.

Öğrencinin okulumuza bilişim araçlarıyla gelmesi durumunda (cep telefonu gibi)  kapalı konumda tutması, ders saatlerinde ve teneffüslerde öğretmenin bilgisi dahilinde açması, onun dışında kalan zamanlarda hiçbir şekilde kullanmaması ve mutlaka kapalı konumda tutması, sadece öğle arası dinlenme sürelerinde açık tutabileceği yönünde karar alınmıştır.

Okul WEB sitemiz MEB tarafında oluşturulmuş olup MEB Bilgi Güvenliği Yönergesi kapsamında okulumuzda kurulan WEB Sitesi Ekibi tarafından yönetilmektedir.

Okul, personelin ve öğrencilerin İnternet´ten türetilen materyallerin telif hakkı yasalarına uygun olmasını ve bilgi kaynaklarını kabul etmesinisağlanmaktadır.

Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikamız, tüm çalışanların katılımı için resmi olarak sağlanan eğitimlerde ve eğitim dökümanlarında okul olarak sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilecektir.

Tüm çalışanlarımıza ve öğrencilerimize  profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımı konusunda güncel ve uygun personel eğitimisağlanacaktır.

Çocukların internetin ve dijital teknolojinin güvenilir ve sorumlu kullanıcıları olabilmesi için ana-babaların oynayacakları önemli bir role sahip olduklarını kabul etmekteyiz.

Okulun tüm üyeleri, çevrimiçi / siber zorbalık vb. dahil olmak üzere karşılaşılabilecek çevrimiçi risklerin çeşitliliğinden haberdar edilmektedir. Bu, öğrencilere yönelik personel eğitimi ve eğitim yaklaşımları içerisinde vurgulanmaktadır.

Okulun tüm üyeleri, filtreleme, siber zorbalık, yasadışı içerik ihlali vb. gibi çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) endişelerini bildirme prosedürü hakkında bilgi verilmektedir.

İnternet´in yanlış kullanımı ile ilgili şikayetler, okulun şikâyet prosedürleri kapsamında ele alınmaktadır.