Nevruz Kutlaması

Sayın Okul Müdürüm, Değerli öğretmen arkadaşlarım ve sevgili öğrenciler.

Bugün baharın gelişini müjdeleyen nevruz bayramını kutlamak için buradayız.M.S. 2. YY dan bu yana çeşitli etkinliklerle ve coşkuyla kutlanan Nevruz,Farsça “ Yeni Gün” anlamına gelmektedir.Orta Asya´dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.

Türklerin Ergenekon’dan çıkış bayramıdır.

Gece ile gündüzün eşitlendiği havaların ısınmaya başladığı, karların erimeye başladığı, ağaçların çiçeklenmeye, göçmen kuşların yuvalarına dönmeye başladığı gündür. Baharın başladığı gündür nevruz.

İslam dünyası için Hz. Ali’nin doğduğu gündür.

21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaratılış günüdür.

Baharın gelişini kutlamak amacıyla halk, gruplar halinde mesire yerlerine giderler. Nevruz günü türbeler ziyaret edilir, dilekler tutulur. Kırlarda çeşitli eğlenceler düzenlenir. Maniler söylenir, niyet çekilir, baharın ilk çiçekleri toplanır. Soğan kabuğu ile boyanmış yumurtalar pişirilip yenilerek bolluk ve bereket dileklerinde bulunulur. Yüksek bir tepeye ateş yakılarak baharın geldiği müjdelenir.

Bu gün tabiatın uyandığı gibi kardeşlik duygularının sevginin,saygının hoşgörünün, dayanışma ve yardımlaşmanın, bolluk ve bereketinyeşereceği ve umudun hiç bitmeyeceği bir uyanışın olması dileğiyle iyi bayramlar dilerim.

LEYLA ERDAL

FELSEFE ÖĞRETMENİ

21.03.2019 659

NEVRUZ