12 Mart İstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY´u Anma Programı

12 Mart İstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY´u Anma Programı

Bugün İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 98. yıl dönümü... Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy´un yazdığı diziler, 12 Mart 1921 tarihinde  Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından milli marşımız olarak kabul edildi.

14.03.2019 610

Üç kıtada şanlı zaferlerle fetihler yapmış, 23 milyon km2’de hüküm sürmüş, 6,5 asır adaletiyle ayakta durmuş olan Osmanlı İmparatorluğu, girdiği 1. Dünya Harbi’nden yenik çıkmıştır. Emperyalist devletlerce vatan toprakları işgal edilmiş, halkımız dört bir yandan saldırılarla bir soykırıma tabi tutulmuş, binlerce ocak acımasızca söndürülmüştür. Tarihi şanla, şerefle yazılı Türk milleti, Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolası ile hareket ederek İstiklal mücadelesine başlamıştır. Tabi bu mücadeleye yakışacak, ömür boyu unutulmayacak bir şiire ihtiyaç duyulmuştur.

           
Şanlı ordumuz düşmana karşı girdiği birçok mücadeleden zaferle çıkmıştır. Şanlı bayrağımız gibi, kahraman Türk milletinin simgesi olacak milli bir marş yazılması için milli eğitim bakanlığı tarafından bir yarışma açılmış ve kazanana para ödülü verileceği açıklanmıştır. Ülkenin her tarafından pek çok şair, duygulu ve heyecanlı şiirleriyle yarışmaya katılmıştır. Mehmet Akif Ersoy’un yarışmaya katılmadığı görülüp nedeni sorulduğunda “Milli Marş para ile yazılmaz”. Cevabını vermiştir. Arkadaşlarının ısrarları üzerine ve kazanırsa ödülünü kahraman ordumuzabağışlama şartı ile yarışmaya katıldı.
Türk milletinin zaferini, istiklale olan aşkını ve bayrağımızın kutsallığını en güzel duygularla anlatan şiir, yarışmaya katılan 724 şiir arasından seçilerek birinci ilan edildi.

MEB bakanı Hamdullah Suphi TANRIÖVER tarafından büyük millet meclisinde okundu. Bütün milletvekillerince büyük bir coşku ve heyecan içerisinde iki defa ayakta dinlenen istiklal şiiri 12 Mart 1921 de TBMM tarafından milli marşımız olarak kabul edildi.

  Mehmet Akif Ersoy; ideal bir öğretmen, branşına hâkim bir veteriner, cesur bir gazeteci, kurtuluş savaşında iyi bir asker, Türk gencine ufuk çizen bir fikir ve aksiyon adamı, bir politikacı, bir gönül insanı olan ve hayata veda edeceği anda “Hocam kalk bir istiklal marşı daha yazda kıymetini anlasınlar” diye haykıran talebesine “Allah bir daha bu millete istiklal marşı yazdırmasın” diyen kutlu bir vatanperverdir.
             İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 98. yıl dönümü  vesilesi ile kendisini rahmet ve minnetle anıyoruz.

 

            Ömer PERÇİN

Kartal Anadolu Lisesi Müdürü

14-03-201914-03-201914-03-201914-03-201914-03-201914-03-201914-03-2019