KARTAL ANADOLU LİSESİ- UDENS COLLEGE ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI

KARTAL ANADOLU LİSESİ- UDENS COLLEGE ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI

Hollanda Udens College ile bu yıl 9. Öğrenci değişim programımızı düzenliyoruz. Programın ilk ayağında 3-10 Kasım 2015 tarihleri arasında Hollanda’yı ziyaret ettik.

18.11.2015 3805

İlk gün, öğrencilerimiz Hollandalı partnerleri ve aileleriyle buluştular. Udens College’da bir oryantasyon turu düzenlenerek, okul tanıtımı yapıldı.
2. gün 2. Dünya Savaşı sırasında, Almanya sınırında olması sebebiyle, yanlışlıkla bombalanarak büyük oranda zarar görmüş olan Nijmegen şehrini ziyaret ettik. Burada kentin simgelerinden biri olan saat kulesine çıkarak, muhteşem manzaranın fotoğraflarını çeltik. Şehrin tarihi ve kültürel geçmişi hakkında bilgilendirildik. 
Sonrasında gruplara ayırdığımız öğrencilerimize şehrin haritasını ve tamamlamaları gereken 5’er tane görev verip , genel kültür-yabancı dil- ve özgüvenlerinin desteklenmesi için keşif yapmalarını istedik. Görevleri tamamlamaları için tarihi yapıları incelemeleri, verilen adresleri bulmaları ve yerel halktan bilgi almaları gerekiyordu. Hepsi başarılı bir şekilde üstesinden geldiler.
3. gün, önce Kuzey’de Volendam adlı balıkçı kasabasını ziyaret ettik. Burada yöresel peynir yapımını ve geleneksel ahşap ayakkabı yapımını izledik. Son derece eğlenceli bir geziydi. 
Daha sonrasında Amsterdam’da dünyaca ünlü Rijksmuseum müzesini ziyaret ettik. Rembrant, Van Gogh gibi tanınmış ressamların eserlerini görüp, Hollanda tarihi ve sanat geçmişi ile ilgili kapsamlı bilgi edinme şansını yakaladık.
Kanalları ve kentin tarihi dokusunu, geleneksel mimarisini görebileceğimiz bir şehir turu yaptık. Aynı gün Amsterdam’da oynanacak Fenerbahçe –Ajax maçı nedeniyle çok sayıda Fenerbahçe taraftarının marşlar ve sloganlarla caddeleri doldurmuş olmaları da ayrı bir keyif kattı bu güne.
4. gün Den Bosch şehrinde idik. Şehrin tarihi ve kültürel geçmişi ile ilgili bilgilendirildik.. Tüm önemli yerlerini ziyaret ettik. St. John’s Katedrali’ni çevreleyen tarihi heykelleri inceledik. Ünlü Bosche Bolle tatlısını tattık.
5. ve 6. Gün öğrencilerimiz Hollandalı aileleriyle birlikte hafta sonu geçirdiler. Günlük hayatları ve kültürleri ile ilgili bilgi sahibi oldular, kıyaslama ve karşılaştırma şansı buldular. 
Öğretmenler Hollandalı meslektaşlarıyla birlikte Brüksel’deki Avrupa Birliği Parlamentosu’nu ziyaret ettiler. Türk vatandaşların ağırlıklı yaşadığı Rotterdam şehrine gittiler.
7. gün 3’er kişilik 6 gruptan oluşan Türk öğrenciler, Holanda ve Türkiye’yi mimari-turistik yerler-yeme içme-dini ve milli bayramlar-düğün geleneklerini ele alarak karşılaştırmalı birer sunum hazırladılar. Sunumu izleyen Hollandalı öğretmen ve öğrencilere ülkemiz hakkında detaylı bilgi verildi.
Aynı günün akşamında Kartal Anadolu Lisesi onuruna veliler tarafından hazırlanan geleneksel Hollanda yemeklerinin sunulduğu, oldukça kalabalık bir veda yemeği düzenlendi. Bu yemekte tüm öğrenci, öğretmen ve veliler bir aradaydı. 
PELİN YILMAZ AYAN                  Güliz BIÇAKÇI
İngilizce Öğretmeni                       İngilizce Öğretmeni