29 Mayıs İstanbul´un Fethi Kutlama Programı

29 Mayıs İstanbul´un Fethi Kutlama Programı

29/05/2018 Salı günü okulumuz bahçesinde İstanbul´un Fethi kutlama Programını gerçekleştirdik.

29.05.2018 5509

Kıymetli öğretmen arkadaşlarım,Sevgili öğrenciler.

 Tarihin altın sayfalarında yer alan önemli hadiselerin en önemlilerinden birisi de şüphesiz İstanbul’un Fethi olayıdır.

 

Her sözü ve  haberi doğru olan Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.), yüzyıllar sonra meydana gelecek tarihi olaylara ışık tutmuş ve İstanbul’un fethedileceğini haber vererek şöyle buyurmuştur:

“İstanbul (Kostantiniyye) elbetttefetholunacaktır. O’nu fetheden komutan ne güzel komutan ve onun askeri de ne güzel askerdir.”

Kalpleri fetih aşkıyla yakan bu ilahi çağrıya nail olmak isteyen pek çok komutan, İstanbul’u fethetmek için seferler tertip etmiştir.  22 yaşındaki 2. Mehmed, Peygamberimizin “O ne güzel komutandır” müjdesine nail olarak, bundan 565 yıl önce 29 Mayıs 1453 tarihinde kendini “Fatih”, Kostantiniyye’yide“İstanbul” yapmıştır.

Molla GürânîMolla Hüsrev ve Akşemseddin gibi ulemadan feyz alan ve böylece kalbi imanla ve azimle dolan, tarihin ender gördüğü liderlerden biri olan bu genç hükümdar; çağ açıp kapayacak olan dev toplar döktürmüş, Bizans’a boğazdan gelecek yardımı önlemek için Rumeli Hisarı’nı yaptırmış, gemileri Dolmabahçesırtlarından kızaklarda yürüterek Haliç’e indirmiş, surların altına tüneller açtırmış ve yine surların dibine kadar yanaşabilen tekerlekli kuleler inşa ettirmişti.

 6 Nisan 1453 Cuma gününü  İstanbul, karadan ve denizden kuşatıldı. 53 günlük bir kuşatmadan sonra 29 Mayıs 1453 Salı sabahı tan yeri ağarırken sabah namazından sonra okunan Fetih suresi huşu içinde dinlendi. Fatih Sultan Mehmed ordunun ön saflarında yer alarak askerin maneviyatını kuvvetlendiriyor, nur yüzlü büyük alim Akşemseddin Hazretleri de, başı açık bir şekilde secdeye varmış dua ediyordu.

Henüz güneş doğmamıştı ki hücum başladı. Fatih’in yaptırdığı Şahi adı verilen topların surlarda açtığı gediklerdenaskerlerimiz İstanbul’a girdiler.Gönlü şehit olma arzusu ile dolu  Ulubatlı Hasan, sancağı surların üstüne dikti, arkasından gelen 30 neferle birlikte tekbir getirerek şehit oldular. Fakat sancağı yere düşürmediler. Artık İstanbul alınmış, güneş bir başka doğmuştu. Ordu, açılan gediklerden, mehter sesinin verdiği huzur ve heyecanla surların içine dalıyor, kale burçlarında artık Türk sancakları dalgalanıyordu.

 29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul’un fethedilmesiyle, orta çağ kapanmış ve yeni bir çağ açılmıştır.  Bu fethe, türk tarihinin en müstesna olayı olarak kabul edilerek de, Feth-i Mübin denilmiştir.

İstanbul’un fethi, siyasi yönden ve neticeleri bakımından dünya tarihine kesin ve silinmez damgasını vurmuş bir zaferdir.

Bu vesile ile, İstanbul’u bize bahşeden büyük Türk hakanı Fatih Sultan Mehmed’i ve onun kahraman ordusunu minnetle anıyor, bu güzel vatan için canlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmetleve şükranla yad ediyoruz.

 

29.05.2018

Ömer PERÇİN

Müdür

29-05-201829-05-201829-05-201829-05-201829-05-201829-05-2018