18 Mart Çanakkale Zaferi Anma Programı

18 Mart Çanakkale Zaferi Anma Programı

Sayın Velilerimiz, Değerli Öğretmen Arkadaşlarım, Sevgili Öğrenciler!

Türk Milleti´nin inancının, iradesinin, azminin ve bağımsızlık mücadelesinin en büyük destanı olan 18 MartÇanakkale zaferi, yalnız bizim değil dünya tarihinin de en önemli savaşlarından biri, tarihe yazılmış eşsiz bir kahramanlık örneğidir.

 

Bu zafer, tarihe öyle bir inanç ve ruhla yazılmıştır ki, sadece sayısal gücün ve donanım üstünlüğünün savaşı kazanmada tek başına yeterli olmayacağını adeta dünyaya kanıtlamıştır.

 

            Çanakkale savaşı;  haçlı devletlerinin,   ‘Hasta adam’ dedikleri Osmanlı İmparatorluğu’nu yok ederek, asırlardır süregelen haçlı zihniyetini dünyaya hakim kılma emelleri karşısında, köleliği hiçbir zaman kabul etmemiş ve daima efendi ve hür yaşamış  bir milletin çelikleşmiş  direniş  destanıdır.

 

Atatürk´ün, Gelibolu´da savaşta ölen yabancı askerler için; "Şimdi dost bir ülkenin topraklarında yatıyorsunuz. Huzur içinde uyuyun ”, dedikten sonra, yabancı askerlerin annelerine de, "Oğullarını uzak ülkelerden buraya gönderen anneler, siz de gözyaşlarınızı silin. Oğullarınız şimdi bizim bağrımızda huzur içinde yatıyor."sözleri,  bu savaşlarda Türk ordusunun ne kadar dürüst ve şefkatli bir mücadele verdiğini  göstermektedir.

 

Vatan sevgisini tüm değerlerin üstünde tutan, bağımsız ve hür yaşama düşüncesinden hiçbir zaman taviz vermeyen ecdadımızın ´Çanakkale geçilmez´ diye haykıran bu sağlam ve sarsılmaz inancı neticesinde, bizler bir asırdır bu topraklar üzerinde güvenle yaşamaktayız.

 

Bu ülkenin insanları olarak, inancımızdan ve geleneklerimizden devraldığımız kardeşlik mirasını yüzyıllarca yaşattık. Asırlarca yeryüzünün muhtelif coğrafyalarında bu kardeşlik anlayışını diri tutarak bu günlere geldik. Dünyevi çıkarların, güç mücadelelerinin, bu örnek toplumu zedelemesine fırsat tanımadık. Etnik, siyasi, mezhep ve meşrep farklılıklarımız bir ayrılık ve fitne unsuru değil önemli bir zenginlik kaynağı oldu. Dün Çanakkale’de, yakın zamanda 15 Temmuz’ daverdiğimiz ortak mücadelede olduğu gibi, bugün de  bir yumruk gibi bütünleşerek, nice mazlum, mağdur ve masum milletlerin, coğrafyaların ümidi olamaya devam etmek ana hedeflerimizden  olmalıdır.

 

Dünya coğrafyasının en önemli yerindeyiz. Topraklarımız insanlık tarihinin, dinlerin ve medeniyetlerin oluştuğu bölgenin tam merkezinde. Sahip olduklarımız çok kıymetli ve göz dikenler çok. Bu gün de, bizi parçalamak ve bu coğrafyada egemen olmak isteyen karanlık güçler var. Bunlara  karşı da, milletimizin Çanakkale’deki birlik ve beraberlik ruhunu kendimize örnek almalı, kardeş kavgasına son vermeli, içine sürüklenmeye çalışıldığımız günlük lüzumsuz tartışmaları terk etmeliyiz.

 

Bu duygu ve düşüncelerle 18 Mart Çanakkale zaferinin 102´inci yıl dönümünde Çanakkale´de tarih yazarak bu toprakları bize vatan olarak bağışlayan aziz şehitlerimizi sonsuz rahmetle anıyor, gazilerimizi minnetle yad ediyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. 

 

 

       20.03.2017

Ömer PERÇİN

 

Kartal Anadolu Lisesi Müdürü

20.03.2017 942