12 Mart İstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY´u Anma Programı

12 Mart İstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY´u Anma Programı

Ey tarihin en büyük şehadet destanını yazanlar!

 

Ey şerefinin ölçüsü, tarihin ufuklarına sığmayan kahramanlar!

 

Ey yüreği avucunda, kefeni sırtında olanlar...

 

Ey er oğlu er, yiğit oğlu yiğitler… Şehitlerimiz, gazilerimiz… Binlerce kez selam olsun sizlere…

 

Ey Türk Milletinin şan ve şerefine leke sürdürmeyenler.

 

Ey tarihin koynunda Türk adını altın harflerle yazdıranlar, onurlandıranlar… Selam olsun sizlere… Binlerce kez selam olsun.

 

İstiklal Marşımızın kabulünün 96. yıldönümünü kutlamak amacıyla düzenlemiş olduğumuz programa hoş geldiniz.

 

On sekiz, on dokuz

Yirmi, yirmi beş

Yaşlarımızdır

 

Deli rüzgârların estiği dağlar,

Başlarımızdır

BamsıBeyrekleriz, Banu Çiçekler
Düşlerimizdir

Kırk ince belli kız eşlerimizdir

 

Anarız eski Türk çağlarını

Aşarız her gece Kaf dağlarını

Tanrı dağlarına konar döneriz

Zümrüdüankalar, kuşlarımızdır

 

Vakta ki dil sustu, namlu konuştu

Kurşunlara hedef, döşlerimizdir

 

En yüce doruklar, mezarlarımız

En sivri kayalar, taşlarımızdır

 

Gayrı Kızılırmak, Sakarya, Fırat

 

Su değil, kan ve gözyaşlarımızdır

13.03.2017 637

İnanıyor ve iddia ediyorum ki dünyada hiçbir millet, istiklâl için Türkler kadar büyük bir bedel ödememiştir. Yine inanıyor ve iddia ediyorum ki dünyada hiçbir millet, ödediği bedele nazaran istiklâl ve hürriyetle birlikte sahip olduğu vatanı Türkler kadar hak etmemiştir. Yine aynı şekilde inanıyor ve iddia ediyorum ki bugün de dünyada hiçbir millet, yaşadığı coğrafya ve tarihî misyonu sebebiyle istiklâl ve hürriyetini devam ettirmek, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek için Türk milleti kadar ağır bir bedel ödemek mecburiyetinde değildir. Ve yine inanıyorum ki istiklâl ve hürriyetimiz için, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü için bedel ödeme cesaretimiz, hiç eksilmeyecek, sonsuza dek devam edecektir.

Hiç şüphesiz İstiklâl Marşı’mız, 1911’de Trablusgarp’ta başlayan ve 9 Eylül 1922’de İzmir’de sona eren ve Türk milletini ateşle imtihan eden bir sürecin ve ilâhî iradenin Mehmet Akif Ersoy’un kalemine söylettiği edebî, edebî olduğu kadar da ebedî bir hatırasıdır. Ve yine İstiklal Marşı’mız tüm cihana karşı koyan Türk milletinin, bütün mazlum milletlerle beraber, istiklâl ve hürriyetin aydınlığına çıkışının ifade edildiği ilâhî bir metindir.

Dikkat edilirse İstiklâl Marşı, metin olarak “Hak, Hüda, İlâhî, İman, Mabet, Vatan, Yurt, Millet, Şüheda, Bayrak, İstiklâl, Hürriyet” gibi Türk milletinin kutsal saydığı ve asla tartışma konusu etmediği kavramlar etrafında dönmektedir. Akif, bu kavramları telâffuz ederken Hakk’a tapan Türk milletinin istiklâl davasını takip etmekte ve hatta bunu bir hak olarak Allah’tan talep etmektedir. Şair, haklı olarak gücünü bu kavramlardan alan istiklâl davasının, mutlak bir zaferle sonuçlanacağını, İstiklâl Marşı’ndaki şu, “Doğacaktır sana va’dettiği günler Hakk’ın / Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.” dizelerinde katî bir inanç hâlinde ifade eder.

İstiklâl Marşımız, adından da anlaşılacağı üzere yüce milletimizin istiklâlini en ince detayına kadar anlatan ve şu gök kubbeyi aydınlatan bir şeref ve onur abidesidir. İşte, bu abidenin mimarı merhum Akif’i, bu yüce şairi bir kez daha rahmetle yâd ediyorum.

İstiklâl Marşı Türkiye’de altmış yıldır hemen her gün söylenmektedir. Bu bakımdan Türkiye Cumhuriyeti’nde yetişmiş nesillerin en önemli sosyal bağlarından birini oluşturmaktadır. Okullarda, kışlada, meydanlarda, statlarda herkesin bir ağızdan saygı ve heyecanla söylediği ve dinlediği bir marştır. O, artık bizim millî birliğimizin yaşayan sembolü haline gelmiştir.

İstiklâl Marşı’ndaki manevî duygular bugün için de önemini korumaktadır. Onları korumada gösterilecek ihmalkârlık milletimizin varlığına kastetmek olacaktır. Bu düşüncelerle marşımızı dinlemek, yeniden marş yazılmasına gerek duyulacak şartlarla karşılaşmamak için daima uyanık bulunmalıyız.

Akif’in vefatından kısa bir müddet önce şairi ziyaret edenlerden birinin, İstiklâl Marşı için:

 

“Acaba, yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?” demesi üzerine şairin: “Allah bir daha bu millete İstiklâl Marşı yazdırmasın!” duasına katılıyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.


13-03-201713-03-201713-03-201713-03-201713-03-201713-03-201713-03-201713-03-201713-03-2017